Hoefbevangen paard, wat nu ?
Hoefbevangen paard is vaak eenvoudig te herk
ennen.
Staat jouw paard er zo bij en wil deze liever niet lopen dan heb je een grote kans dat je paard hoefbevangen is. Soms willen ze dan ook gaan liggen, het ziet er vaak heel aandoenlijk uit en kom het helaas regelmatig tegen in Friesland. Daarom een eenvoudige uitleg hierover.
Herkenning van hoefbevangenheid
Zonder al te veel medische en dus technische uitleg te geven zijn de symptomen redelijk makkelijk te herkennen. Belangrijker is hoe je een hoefbevangen paard kunt voorkomen.
Voedsel, type paard en omstandigheden zijn vaak bepalend
Heb je een koudbloed en krijgt je paard lekker genoeg te eten omdat je zelf toch ook goed eet. En is bewegen ook niet zo belangrijk! Dan is het al snel mogelijk dat je paard hoefbevangen kan worden. Daarnaast zijn vaak genetische invloeden ook medebepalend.
Waar moet je op letten?
Hoefbevangen paard heeft vaak hoeven zoals hierboven op de foto. Meestal sterk achterover hangend, zweten en met koorts zijn kenmerkend hiervoor. Soms kan het zijn dat ze er er geen “last” van hebben, het kan zijn ze chronisch deze aandoening al hebben. Daarom zijn ze al wat lang in het haar en zijn ze obesed.
Ook de ziekte van cushing is vaak een aanleiding om dergelijke hoeven te constateren. Genetisch is dit regelmatig terug te vinden in de bloedlijn.
Wat kun je zelf meteen doen?
Ontdek je deze symptomen en vermoed je dat jouw paard hoefbevangen is raadpleeg dan in eerste instantie de dierenarts, Zij kunnen bevestigen of het wel of niet om een hoefbevangen paard gaat. Op dat moment kun je al zelf actie ondernemen.
Hoeven koelen
Bij een accuut hoefbevangen paard zijn de hoeven vaak heel warm, koelen met water helpt daarbij. Daarom helpt afspoelen of in water laten staan direct de ontsteking dragelijker te maken voor het paard.
De veterinair zal met u een plan de campagne voorstellen, en daarbij ook voorstellen om de hoefsmid erbij te halen.
Hoefsmid
De hoefsmid kan uw hoefbevangen paard helpen door de hoef zo te bekappen dat het paard weer redelijk kan lopen en bewegen. Afhankelijk van de omstandigheden kan het zijn dat er een aangepast beslag zal worden aangebracht. Voorheen werd dat met kunst en vliegwerk gedaan, een zeer onprettige ervaring van het hoefbevangen paard. De traditionele hoefijzers moesten er dan met hoefnagels onder geslagen worden wat een zeer pijnlijke ervaring is voor het paard.
GLU SHU
Glu Shu is een aluminium basis ( hoefijzer ) waar kunststof is om verwerkt.
De enigszins verende werking is vergelijkbaar alsof ze op sneakers ( nike, puma, adidas, etc.) lopen. De meeste paarden lopen na het aanbrengen van Glu Shu’s direct een heel stuk beter. Uiteraard moeten de spieren weer gaan wennen, maar met een paar dagen zou het paard weer lekker moeten lopen.
Glu Shu zelf doen?
Glu Shu zelf op de hoeven maken kan natuurlijk ook. De setjes zijn vrij verkrijgbaar, iemand die een beetje handig is kan zelf zijn of haar hoefbevangen paard voorzien van deze schoenen. Wel is het handig dat de hoef recent is bekapt en de hoef enigszins in model is.
Hoe lang blijft het zitten?
Glu shu’s hebben normaal gesproken de zelfde levensduur als traditionele hoefijzers. Maar het kan zijn dat het wat korter is als het paard hoefbevangen is en sterk uitlopende hoeven heeft door deze aandoening.
Glu Shu kaloengaten
GluShu’s hebben vooraf geboorde gaten in de takken. Hierdoor kan er snel en eenvoudig schroefdraad in worden getapt. Het aanbrengen van proppen of kalkoengaten is dan ook geen probleem.
Glu Shu toepassingen
Alle toepassingen zijn mogelijk die bij normaal beslag ook mogelijk zijn, zooltjes, wiggen etc.
Glu Shu makelij
GluShu heeft een kern van aluminium in het model van een hoefijzer. Daaromheen is een rubberachtige laag omheen gegoten. Deze laag heeft een soepele dempende en verzachtende werking.